Ai observat și tu că noi, oamenii, facem greșeli mai ales atunci când nu suntem atenți? De aceea poate ai folosit și tu întrebarea asta față de cineva apropiat care a greșit: Unde ți-a fost capul când…?
Te-ai gândit vreodată să-ți pui ție această întrebare – UNDE MI-A FOST CAPUL?
Cu siguranță! Dar ce ar fi să-ți pui întrebarea după un episod în care te-ai enervat și ai reacționat urât? Fie că ai jignit, sau ai urlat, ai înjurat, ai trântit sau ai lovit, ție unde ți-a fost capul când te-ai enervat?
Cum este furia fabricată în mintea ta?
Poate ai vrea să răspunzi la întrebare spunând că în momentul în care te-ai enervat te-ai gândit exact la ce a făcut cealaltă persoană de te-a scos din minți.
Adevărul este altul. Studiile arată că majoritatea oamenilor care sunt foarte sensibili și se aprind ușor au de foarte multe ori mintea plecată în altă parte. Și trebuie să recunoști că de multe ori când faci un lucru, gândurile tale zboară spre alte lucruri, așa-i?
Știu, te gândești că asta nu poate fi o cauză a furiei. Că de fapt ceilalți ne enervează, nu?
Nu! Adevărul este că persoanele care sunt prezente în mod conștient în fiecare activitate pe care o fac își pot controla mult mai ușor emoțiile, chiar și pe cele dificile.
Așadar, dacă ai reuși să îți antrenezi mintea să fie cu totul aici și acum, în corpul tău, prezentă 100%, ai reuși mult mai bine să-ți controlezi comportamentul când te înfurii.
Ce rol joacă prezența conștientă în gestionarea furiei?
În metoda CALM pe care eu o predau pentru gestionarea furiei, practicarea prezenței conștiente are un rol foarte important. De ce? Pentru că furia asociază situația din prezent cu momente din trecut pe care le-ai perceput amenințătoare sau periculoase. Sau furia asociază situația din prezent cu anumite temeri sau așteptări anxioase pentru viitor.
Practic, când tu faci lucruri și mintea ta este la ce s-a întâmplat în trecut, și cutare persoană ți-a spus cutare lucru. Și învârți în mintea ta ca într-o moară de ce ți-a spus asta, și cum ar fi trebuit să-i răspunzi. Și ce replică să-i dai data viitoare, de fapt ce se întâmplă este că tu trăiești în trecut. Și dacă în momentul respectiv se întâmplă ceva care te ia prin surprindere, tu reacționezi cu furie față de trecutul la care te gândeai, față de persoana cu care vorbeai în mintea ta!
Dacă ai reuși să trăiești în prezent, să cultivi prezența conștientă, ai reuși mult mai ușor să evaluezi fiecare situație în funcție de gravitate, și poate că nu te-ai mai enerva atât de ușor!
Vestea bună este că mintea poate fi antrenată să trăiască în prezent, să experimenteze prezența conștientă. Există exerciții de antrenare a minții pentru a practica această prezență conștientă. Și dacă faci astfel de exerciții, numite mai nou exerciții de mindfulness, asta te va ajuta să fii prezent/ă mai aproape de 100%, și să nu mai acționezi impulsionat de furie.
Am observat asta la persoanele cu care am lucrat. Când au început să facă exerciții de mindfulness, furia a început să îi afecteze din ce în ce mai puțin. Când au lăsat-o mai moale cu exercițiile de prezență conștientă, furia a început din nou să-i afecteze.
La ce te mai ajută prezența conștientă?
Prezența conștientă te ajută nu doar în gestionarea furiei, ci și să devii o persoană echilibrată, fericită și împlinită. Făcând niște exerciții de mindfulness îți poți crește calitatea vieții într-un mod semnificativ.
Acum câteva săptămâni i-am luat un interviu lui Gaspar György, psiholog clinician și psihoterapeut de relații, și am vorbit tocmai despre prezența conștientă. Vreau să-ți ofer și ție acest interviu, să înțelegi mai multe despre această prezență conștientă.
Poți să vezi acest interviu dând click pe link-ul https://bit.ly/PrezConstG
sau dă click pe imaginea de mai jos.
Sper să-ți placă interviul.
Dacă ai întrebări despre prezența conștientă sau mindfulness, scrie-mi!
Dacă vrei să știi mai multe despre metoda CALM pentru gestionarea furiei, dă click pe butonul de mai jos!
Exercițiu pentru tine!
La final te încurajez să faci un exercițiu. Încearcă azi să te oprești de mai multe ori și să te întrebi trei întrebări:
- Ce fac chiar în momentul acesta?
- Unde-mi sunt gândurile chiar în momentul acesta?
- Cum mă simt?
Dacă ai vre-o revelație făcând acest exercițiu, scrie-mi! Sunt tare curios cum funcționează la tine!
cu drag,